Fyrtiosjunde avsnittet

Efter det förra avsnittets diskussion om litteratur utan litteratur blev några unga poeter arga på oss. Vi bjöd in Alva Hedlund och Clara Cronhielm från kretsen kring Babo för att reda ut missförstånden och klargöra konfliktlinjerna. De bjuder oss på alkoläsk och beskriver sin litteratursyn.

Därefter pratar vi med författaren Ola Nilsson om hans nya novellsamling Regelriket, den första bok han skrivit sedan han blev nykter. Vi diskuterar våldsrelationerna och alkoholtematiken i några av novellerna, det glorifierade och moraliserande i samhällets syn på alkoholiserade författare, och så berättar Ola om hur missbruket har påverkat hans skrivande.

Lyssna på del ett gratis i din podtjänst, eller här!

I den andra delen fortsätter vi samtalet med Ola. Vi pratar om John O’Briens berättelse om en man som reser till Las Vegas för att supa ihjäl sig, Raymond Carvers sparsmakade alkoholistskildringar och Majken Johanssons tid på ett missbrukarhem på åttiotalet. Dessutom diskuterar vi vad som krävs för att bli alkoholist, föräldrar som dricker och att skriva om sprit utan en agenda.

Andra delen är bara för prenumeranter. Prenumerera här!

Medverkande: Gästerna Ola Nilsson, Clara Cronhielm och Alva Hedlund, samt Mikaela Blomqvist och Lyra Ekström Lindbäck

Plats: Bandhagen och Vasastan

Vin: Espresso och citronvatten (Bandhagen), alkoläsk (Vasastan)

fyrtiosjätte avsnittet

Litteratur utan litteratur – är det vårt samtida tillstånd? Vi diskuterar en essä i Granta av Christian Lorentzen och en artikel i SvD om de nya, unga poeterna. Tycker de ens om litteratur? Därefter tar vi oss an det metaforiska begreppet röst. Vad betyder det egentligen? Vi pratar om Thomas Bernhards tillägnade skrivsätt, Jon Fosses metafysiska syn på rösten och Gertrude Steins åtskillnad mellan tal och skrift. Och så några råd från en röstskådespelare om hur man ska prata i teve.

Lyssna på en del av diskussionen om litteratur utan litteratur här!

Eller prenumerera för att få tillgång till hela avsnittet här.

Medverkande: Agri Ismaïl, Mikaela Blomqvist och Lyra Ekström Lindbäck

Plats: Södermalm och Lorenzberg

Vin: Domaine de Majas (Södermalm) och Beersmiths Paired for Life (Lorenzberg)